Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (2024)

  • Címlap
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (1)
  • Sztárvilág
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (2)
  • Nemzetközi sztárok
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (3)
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat

Nagy Szandi újságíró (Sztárvilág)

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (5)

Az Eurovíziós Dalfesztivál története során számtalan botránynak lehettünk szemtanúi

A világ egyik legnagyobb zenés bulija már lassan hét évtizede szórakoztatja a közönséget, de eddig sem csak a fényes pillanatokról volt emlékezetes. Akadt itt már hazugság, csalás és megosztó színpadi csók, de olyan is előfordult, hogy kábítószer-használattal vádolták meg a győztest.

Ezeket látta már?

  • „Egy idióta” – John Lennon fia kemény kritikával illette Harry herceget
  • Mit tegyünk, ha anyagilag még nem vagyunk felkészültek a családalapításra? (x)

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a 68. Eurovíziós Dalfesztivál fináléja május 11-én, szombaton zajlott le a svédországi Malmőben, ahol összesen 25 ország képviseltethette magát – miután a hollandokat kizárták a versenyből –, és ahogyan azt már eddig is megszokhattuk, csak úgy kapkodhattuk a fejünket az extrém produkciók forgatagában.

A dalversenyt az utóbbi években már számos kritika érte, hiszen az elmúlt tíz évben több botrány is kialakult a világ legnagyobb zenei eseménye körül, kezdve azzal, hogy éppen tíz évvel ezelőtt, 2014-ben egy transznemű osztrák versenyző vehette át a trófeát, az idei évben azonban talán minden eddiginél nagyobb felháborodást keltett a rendezvény. Akár szeretjük, akár nem, tény, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál 1956 óta mégis minden évben az egyik legnagyobb közönséget vonzó, legmegosztóbb esemény.

Most összeszedtük, melyek voltak a verseny legvitatottabb pillanatai és botrányai az elmúlt több mint hat évtized során.

Nembináris énekes nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált: rögtön eltörte a trófeát, meg állítólag az ujját is – videó

Így zajlott az idei verseny

Minden idők legbotrányosabb Eurovíziójaként emlegetik a május 11-én véget ért idei Eurovíziós Dalfesztivált. Már az is sokaknál kiverte a biztosítékot az immár hetedik hónapja tartó izraeli–palesztin háború miatt, hogy az évente több százmillió nézőt vonzó dalverseny szervezői nem zárták ki Izraelt a résztvevők közül, így a feszült hangulat a próbákon és a döntőn is érezhető volt. Az Izraelt képviselő énekesnőt, Eden Golant többször is kifütyülték, amikor a színpadra lépett, valamint a döntő előtt és alatt is többezres palesztinpárti tüntetések voltak a versenynek otthont adó városban, ahol az egyiken még az izraeli Ynet tudósítani érkező riporterét is fejbe verték. Bár a szabályok szerint sem palesztin zászlót, sem bármilyen politikai üzenetet tartalmazó táblát nem lehetett vinni a svédországi Malmö Arénában tartott rendezvényre, végül a korábbi tiltások ellenére is lehetett ilyeneket látni.

Ezeken túl az is megrázta a versenyt, hogy a holland versenyzőt, Joost Kleint még a finálé előtt diszkvalifikálták egy nővel szembeni magatartása miatt. Ez az eset finoman szólva megdöbbentette a közönséget, de nem jobban, mint a finn induló pikáns malőre: Windows95man előadása közben ugyanis a szó szoros értelmében kiugrottak a nadrágjából a heréi, a villantását pedig a kamera is rögzítette, így a kínos pillanatot a Malmö Aréna közönsége mellett milliók láthatták.

A dalfesztivált idén végül a 24 éves, magát nembinárisnak valló svájci énekes, Nemo nyerte, aki szinte azonnal el is törte trófeáját. A győztes személyével többen nem értettek egyet, már csak azért sem, mert a közönség szavazatai alapján Horvátországnak kellett volna nyernie. Az idei versenyről való véleményét később az orosz külügy szóvivője, Marija Zaharova sem tartotta magában: elmondta, hogy úgy látja, "a 2024-es Eurovízió túllépett minden orgián, boszorkányszövetségen vagy rituális szentségtörésen", és úgy véli, az Eurovízióval már "zajlik Nyugat-Európa temetése".

Az idei mellett azonban a korábbi években is számos botrány és vita volt az Eurovíziós Dalfesztivál körül.

Csalás a zsűriszavazáson

Az Olaszországban megrendezett, 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál idején az EBU nyilvánosságra hozta, hogy hat ország nemzeti zsűrijét is eltávolították a versenyből, miután ezen országok eredményeiben bizonyos szabálytalan szavazási mintákat véltek felfedezni.

Durva vádak, drogteszt

2021-ben Hollandiában rendezték meg a versenyt, melyen elsöprő győzelmet aratott az azóta rendkívül sikeres Maneskin együttes. A zenekar énekesét mégis kemény vádakkal illették, ez pedig még a karrierjüket is beárnyékolhatta volna. Miután Damiano Davidot azzal gyanúsították meg, hogy kokaint fogyasztott az Eurovíziós Dalfesztivál alatt, önként jelentkezett a drogtesztre, ahol végül kiderült, hogy a vádak alaptalanok voltak. Ez azonban nem az egyetlen sötét folt volt a 2021-es Eurovízión. Még abban az évben történt, hogy Fehéroroszországot kitiltották, miután erősen politikai töltetű dalokat küldött be, és nem is volt hajlandó őket átírni vagy helyettük másikat küldeni.

Azonos neműek csókja

ByeAlex képviselte hazánkat, amikor – szintén Malmőben – 2013-ban egy finn énekesnő színpadi csókja kavart hatalmas port. Krista Siegfrids a Marry Me című dalát adta elő, majd performansza után még a színpadon megcsókolta az egyik táncosát, aki történetesen egy másik nő volt. A fiatal előadó később azt nyilatkozta, a csókkal az LMBTQ+ közösség jogaira és elfogadására szerette volna felhívni a figyelmet, ám így is hatalmas felháborodást váltott ki a konzervatívabb országokban, például Törökországban és Kínában. A törökök végül az egész közvetítést törölték, Kína pedig az ominózus csókjelenet nélkül adta le a műsort televízióban.

Félbeszakított produkció

A brit énekesnő, SuRie igencsak kellemetlen helyzetbe került 2018-ban, amikor a Portugáliában megrendezett dalverseny fináléjában megrohamozták őt az előadása alatt. Az Egyesült Királyságot képviselő előadó Storm című dalát énekelte, amikor egy férfi kikapta a kezéből a mikrofont. Később persze a biztonságiak közbeléptek, és SuRie is ott tudta folytatni a produkcióját, ahol abbahagyta, de ezt a pillanatot nagyon sokáig emlegették a sajtóban is. Az énekesnő egyébként engedélyt kapott arra, hogy az utolsó fellépő után újra előadja a dalát, de nem élt a lehetőséggel, mondván, így is büszke a performanszára.

Kitiltott versenyző

Az előző év sem volt zökkenőmentes. A 2017-es, Kijevben tartott dalversenyen ugyanis a 27 éves Julija Szamojlova, aki Oroszország képviseletében versenyzett volna, nem léphetett be Ukrajna területére, és az ország sem küldött helyette másik előadót. Az énekesnőt az indoklás szerint akkor azért tiltották ki Ukrajnából, mert korábban fellépett a Krím félszigeten, amit az országtól még 2014-ben csatoltak el az oroszok.

Szakállas nő az Eurovízión

2014-ben a győztes személye váltott ki hatalmas felháborodást. Az akkor Dániában megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon az Ausztriát képviselő Conchita Wurst került ki nyertesként, a szakállas drag queen győzelme miatt pedig sokan felhúzták a szemöldöküket, még azok után is, hogy olyan országoktól is kapott elismerő szavakat és pontokat, akik aktívan ellenzik az LMBT-jogokat.

Politikai témák

2009-ben Moszkvában tartották meg a zenés bulit, amelyen abban az évben Grúzia nem kívánt részt venni. A grúz előadó, Stefane and 3G egy olyan dalt nyújtott be, amelynek címe és tartalma is erősen politikai töltetű volt, ráadásul éppen az orosz-grúz háborút követően, így bár az EBU lehetőséget biztosított számukra ahhoz, hogy másik szerzeménnyel induljanak, végül úgy döntöttek, kihagyják a versenyt.

Minden idők legfiatalabb győztese

Az 1986-os, Norvégiában megrendezett megméretésen rögtön az élre állt a Belgiumot képviselő Sandra Kim, aki végül végig fölényesen vezetve diadalmaskodott. A gond csak az volt, hogy az énekesnő a szervezőknek azt állította, 16 éves, és mint kiderült, akkoriban még csak 13 éves volt. A hazugsága hatalmas port kavart, mi több, a második helyezett Svájc még petíciót is indított az ország kizárására, de végül nem jártak sikerrel, így Sandra maradt minden idők legfiatalabb győztese, és nagy valószínűséggel az is marad, hiszen négy évvel később bevezettek egy szabályt, amely szerint kizárólag 16 éven felüliek lehetnek jelen a színpadon.

BLIKK DOSSZIÉ

Eurovíziós Dalfesztivál
  • Az orosz külügy szóvivője az Eurovízióról: „Zajlik Nyugat-Európa temetése”
  • „Szabadabbá tette egész Európát” – így ünnepli Svájc az Eurovízió első nembináris győztesét
  • Óriásit villantott az Eurovízió színpadán a finn énekes: kicsusszant valami a rövidnadrágjából, aminek nem kellett volna – videó, fotók🔞
  • Folytatódott a botrány: a korábban is kifütyült izraeli énekesnő ismét színpadra lépett az Eurovízió döntőjében, így fogadta az aréna – videó
  • Botrány: hivatalos, kizárták az Eurovízió döntőjéről a holland versenyzőt
Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (9)

Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (10)

Nem akarsz lemaradni?

Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!

Miért jó ez Neked?1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (11) Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (12)

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Eurovíziós Dalfesztivál Eurovízió Botrány csalás lmbtq Conchita Wurst maneskin

Extra ajánló

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (13)

3 dolog, amit mindenképp ellenőrizni kell fényvédő vásárlásakor (x)

Hihetetlen: Pimasz úr lerántotta a leplet arról, mi zajlik az áramellátás során (x)

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (15)

Visszatér a hüvelygomba? Így szerezze vissza az irányítást (x)

Fájdalmas minden mozdulat? Ezért nem mindegy, hogyan mozgunk, ha aranyerünk van (x)

Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (17)

Íme egy szuper belföldi helyszín, ha pihenésre vágyik a család! (x)

A hideg női kéz nem mindig jelent jót (x) "Ahogy tűntek el a kilóim, úgy lettem egyre kimerültebb, sápadtabb, fáradtabb" (x)

Rúzs

Petra hosszú fekete haját rövid szőkére cserélte, így néz ki most a Házasság első látásra szereplője Ez volt Tompos Kátya utolsó üzenete Vajna Timinek, megrázó szavak Bochkor Gábor élő adásban árulta el, ezzel most mindenkit sokkolt Bányai Noémi elmesélte: Ilyen volt Tompos Kátya. Megható történetet osztott meg gyerekkoráról Kitálalt a komornyik: Hatalmas a botrány a királyi családban
  • Címlap
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (25)
  • Sztárvilág
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (26)
  • Nemzetközi sztárok
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (27)
  • Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat
Csaltak a zsűrik, drogozással vádolták a Maneskint: tényleg az idei Eurovízió a legbotrányosabb? Mutatjuk a legnagyobb balhékat (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6358

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.